dlan dlan

More kao lijek: Sve blagodati mora i Sunca

More kao lijek: Sve blagodati mora i Sunca
autor
Player
20 Oktobra, 2021

Lekovitost mora odavno je potvrđena, ali ne samo zbog plivanja ili šetanja po pesku, već i zbog vazduha i Sunca, ukoliko se ne preteruje njegovom izlaganju. Delotvorno je i sedenje na obali uz posmatranje talasa, ističu stručnjaci iz Britanskog udruženja dermatologa.

Vazduh i miris mora oslobađaju dimetil-sulfid koji direktno djeluje pozitivno na disajne puteve. Bolje ćete spavati, jer se zbog obilja negativnih jona lakše apsorbuje kiseonik.

Negativni joni se bore i protiv slobodnih radikala, uspostavljajući ravnotežu hormona sreće i zadovoljstva. Boravak na moru ublažava dermatitis, odnosno morska so i kalijum hlorid pospešuju zarastanje kože, povlačenje ekcema, a preporučuje se i kao lijek za sinuse, alergije i prehlade.

Zahvaljujući Suncu organizam dobija neophodne količine vitamina D koji deluje na kosti, mišiće, imunitet… Upijanje sunčevih zraka je najbolji način za prevenciju nastanka osteoporoze i smanjenja nivoa šećera u krvi.

Što je veći procenat vitamina D, to je niži nivo glukoze. Sunčanje je korisno i u prevenciji srčanih bolesti, a suzbija i procese koji štete pamćenju.

 

Objavljeno u Hotel Lejla,Istraživanje,Letovanje,Odmor,Uncategorized @bsOznake:

Napišite komentar